Πώς να φτιάξεις το τέλειο καλοκαιρινό cheese board.
flower
Πώς να φτιάξεις το τέλειο καλοκαιρινό cheese board.

Το καλοκαίρι είναι γεύσεις και μυρωδιές, είναι στιγμές που φτιάχνεις με τους ανθρώπους που αγαπάς και σου μένουν χαραγμένες στη μνήμη. Και τίποτα δεν είναι πιο καλοκαιρινό από ένα τραπέζι που στήθηκε χωρίς λόγο.

Μπορούμε να ορίσουμε το καλοκαίρι; Ο ήλιος που καίει, η θάλασσα και η αλμύρα της, το βουνό που μυρίζει θυμάρι και ρίγανη, τα μπουρίνια και τα μελτέμια. Οι ανθισμένοι μπαξέδες, η μυρωδιά του γιασεμιού, του μαγιάτικου τριαντάφυλλου και των φρεσκοποτισμένων βασιλικών το σούρουπο. Οι γειτονιές, οι αυλές και τα μπαλκόνια που γεμίζουν γέλιο και παρέα στη σκιά του μεσημεριού ή στη δροσιά του βραδιού. Τα άστρα και το φεγγάρι που φωτίζουν τις βραδιές μας. Η γλύκα των σταφυλιών και το παγωμένο καρπούζι.

Το καλοκαίρι είναι γεύσεις και μυρωδιές, είναι στιγμές που φτιάχνεις με τους ανθρώπους που αγαπάς και σου μένουν χαραγμένες στη μνήμη. Και τίποτα δεν είναι πιο καλοκαιρινό από ένα τραπέζι που στήθηκε χωρίς λόγο. 

Έτσι είναι και το τέλειο καλοκαιρινό πλατό τυριών που θα το συνοδέψει. Δεν φτιάχνεται στην κουζίνα, ούτε είναι θέμα συνταγής. Φτιάχνεται από τις αναμνήσεις σου, εμπνέεται από αυτούς που περιμένεις για να το μοιραστείς, διακοσμείται από το χώρο που θα το σερβίρεις και συναρμολογείται για να δημιουργήσεις μία στιγμή από αυτές που θέλεις να κρατήσεις. Δεν χρειάζεται πολλά, βασικά συστατικά του είναι η φαντασία και η αγάπη που θα βάλεις. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΠΟΥ 

Ξεκινάς από το «που». Στο μπαλκόνι, στην αυλή, στην ταράτσα ή στο σοκάκι έξω από το σπίτι στο χωριό. Στην σκιά του μεσημεριού ή στο φως του φεγγαριού. Θέα θάλασσα, βουνό ή τα φώτα της πόλης. Με τους ήχους από τα τζιτζίκια, με την ησυχία της εξοχής ή με μουσική στο backround. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 - ΠΟΙΟΙ 

Συνεχίζεις με το «ποιοι». Με ποιους θα το μοιραστείς. Με την οικογένεια σου και με τους φίλους σου. Με το άλλο σου μισό. Με ανθρώπους που έχεις καιρό να δεις και να σμίξεις. Με το γείτονά σου. Με τους γονείς που έφεραν τα παιδιά τους να παίξουν με τα δικά σου. Με ανθρώπους που μοιράζεσαι αγάπη. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 – ΤΟ ΤΥΡΙ 

Ότι έχεις στο ψυγείο σου ή ότι τραβάει η όρεξη και η διάθεσή σου. Πολλές και καλές οι επιλογές. Ένα αλμυρό και πικάντικο κεφαλοτύρι με βοτανικές νότες για ιδιαίτερους ουρανίσκους (spoiler alert - FOULI Xmas25 Edition), μία αιγοπρόβεια γραβιέρα, φρέσκο ή παλαιωμένο κατσικίσιο τυρί, ένα κομμάτι φέτα, η γαλατένια και όξινη επίγευση του ξύγαλου, φρέσκα αλειφόμενα τυριά, ροκφόρ ή μπλε τυριά, τυριά του εκάστοτε τόπου και τόσα άλλα. 

Μην «φορτώσετε» πολύ το πλατό. Δύο, το πολύ τρεις επιλογές. Μία επιλογή ιδιαίτερη που θα κλέψει τις εντυπώσεις και μία δύο πιο «βατές» για να συμπληρώσουν και να «τραβήξουν» την βραδιά. Για παράδειγμα δοκιμάστε ένα σκληρό τυρί ωρίμανσης, αλμυρό & πικάντικο με βάθος στη γεύση. Ένα μαλακό φρέσκο που θα φέρει τη δροσιά και μία βουτυράτη γραβιέρα που θα καλύψει όλα τα γούστα γύρω από το τραπέζι. 

Τα 150g-200g τυριού συνολικά ανά άτομο είναι μια καλή και γενναιόδωρη ποσότητα εάν θέλετε το πλατό να σταθεί μόνο του στο τραπέζι, ενώ εάν προορίζεται ως starter πάμε στη μισή ποσότητα ανά άτομο(~75g). 

Η θερμοκρασία του ψυγείου «κοιμίζει» το τυρί, συνεπώς πρέπει να το «ξυπνήσουμε». Δώστε χρόνο στα τυριά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να «αναπνεύσουν», ώστε να αναπτύξουν όλα τους τα αρώματα - για κίτρινα παλαιωμένα ενδεχομένως να απαιτηθεί πάνω από μία ώρα. 

Μην αγχωθείτε για το πως και σε τι κομμάτια θα κόψετε τα τυριά ή εάν είναι ευθεία τρίγωνα ή μισοφέγγαρα. Αρκεί να είναι σε μέγεθος μπουκιάς. Να θυμάστε ότι ακόμα και το «επιμελώς ατημέλητο» στυλ δίνει εκπληκτικά οπτικά αποτελέσματα. Τέλος εάν επιλέξετε αλειφόμενα τυριά χρησιμοποιείστε δύο τρία μικρότερα μπολ πάνω στο πλατό. 

Tips: 

- Κόψτε τα τυριά με το που βγουν από το ψυγείο. Έτσι θα φτάσουν πιο γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. 

- Εάν επιλέξετε κάποιο πολύ σκληρό τυρί προσοχή στη χρήση μαχαιριού. Θεωρητικά απαιτείται σφήνα για θρυμματισμό του τυριού. Η ασφάλειά μας πάνω απ’ όλα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 – ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ 

Τα φρούτα του Αυγούστου (σύκα, ροδάκινα, σταφύλια, καρπούζια, αχλάδια, φραγκόσυκα, μούρα κτλ.) είναι τέτοια που μας χαρίζουν απλόχερα ταιριάσματα με το τυρί. Ιδανικά πηγαίνετέ στους πάγκους της λαϊκής ή στο μανάβικό σας και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Να θυμάστε μόνο ότι ψάχνουμε παρόμοια χαρακτηριστικά γεύσης ώστε να συμπληρώσουμε το ένα τη γεύση του άλλου (γλυκάδα -σάκχαρα, γλυκάδα-πικάντικο, φρεσκάδα- φρεσκάδα ή αντίθετα χαρακτηριστικά ώστε να ισορροπήσουμε τις γεύσεις (γλύκα-αλμύρα, φρεσκάδα-ένταση, οξύτητες-σάκχαρα). 

Μερικά παραδείγματα: 

- Τα σάκχαρα και η γλύκα του σταφυλιού και του σύκου "σπάνε" την οξύτητα των αλειφόμενων - προσφέροντας μία πολυπλοκότητα στη γεύση, συμπληρώνουν την γαλατένια επίγευση φρέσκων τυριών και δένουν ιδανικά με την πικάντικη, βοτανική πολυπλοκότητα ενός ώριμου, σκληρού τυριού. 

- Το άρωμα από τα ροδάκινα και τα βερίκοκα συμπληρώνει τη βουτυράτη γεύση της γραβιέρας και την ίδια ώρα αναδεικνύει τα φρέσκα λευκά τυριά. 

- Ποιος δεν έχει φάει φέτα με καρπούζι; Συνδυασμός γλυκάδας με αλμύρα και αρωμάτων με γαλατένια οξύτητα. 

- Η διακριτική οξύτητα των μούρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να «σπάσει» τυριά με μια λιπαρή, γαλακτώδη βάση (φρέσκο κατσικίσιο ή φρέσκες γραβιέρες). 

- Οι γήινες νότες που χαρακτηρίζουν τα αχλάδια και τα φραγκόσυκα προσφέρονται για συνδυασμούς που χρησιμοποιούνται ακόμα και σε μέρη υψηλής γαστρονομίας (αχλάδι & μυζήθρα/ροκφόρ, φραγκόσυκο και παλαιωμένο πρόβειο/κατσικίσιο τυρί). 

Tips: 

- Το κόψιμο των φρούτων να είναι τέτοιο που θα μπορεί να χωρέσει σε μία μπουκιά μαζί με το τυρί. - Μην προσπαθήσετε να διακοσμήσετε τα φρούτα. Αφήστε τα να γίνουν μέρος του πλατό. 

- Πολύ ώριμα φρούτα δίνουν εκπληκτικές μαρμελάδες και chutney, ιδανικά συμπληρώματα για πλατό τυριών. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 – «ΤΟ ΡΑΦΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ» 

Ανοίξτε το ράφι με τα τρόφιμα και συμπληρώστε στο πλατό παξιμάδια ή κρακεράκια που θα καθαρίσουν την γεύση πριν την επόμενη μπουκιά. Επίσης συνδυαστικά με το πλατό μπορείτε να προσφέρετε μέλι, μαρμελάδες και ξηρούς καρπούς. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 – «ΣΤΟ ΠΛΑΪ» 

Κρασί. Δροσερό. Λευκά αρωματικά (π.χ. Μοσχάτο Σπίνας) ή κρασιά με νότες φρούτων και οξύτητες (π.χ. Λιάτικο-Μοσχάτο) ή ότι βάλει η φαντασία σας. Ή ρακί. Ή κάποιο σπιτικό φρουτώδης κοκτέιλ (μη διστάσετε να χρησιμοποιήσεις αρωματικά όπως ο δυόσμος και ο βασιλικός ή και κανέλα). Ή τίποτα. Αρκεί να υπάρχουν πρόσωπα που αγαπάτε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 – ΑΝΤΙ ΤΕΛΟΥΣ 

Μην διστάσετε να πειραματιστείτε και να σκεφτείτε έξω από το κουτί. Τα πιο όμορφα πράγματα από ένα «κατά λάθος» ξεκίνησαν!